RIDLÄGER

Taffsnäs Fjordhästridläger är ett anrikt ridläger anslutet till SRR, Sveriges Ridlägers Riksförbund som Börje Klangestam var med och grundade. Vi följer deras stadgar i vår ridlägerverksamhet vilket är en trygghet för er som deltagare. Vi har enbart fjordhästar i vår verksamhet och tycker det är en utmärkt ras för ändamålet då de är friska, snälla och trygga och lämpar sig för såväl små barn som rutinerade ungdomar och vuxna. 

Målsättningen är att erbjuda ett varierat läger med fokus på att utveckla elevernas färdigheter inom både hoppning och dressyr och samtidigt njuta av härliga uteritter i våra fina omgivningar. Varje elev tilldelas en "egen" häst under lägret som man sköter och rider under hela lägerperioden. Eleverna delas in i grupper om ca 8 elever med likvärdig ridvana. 


Ridlägerperioder 2024

Period 1: 13 juni  20 juni

Period 2: 24 juni - 01 juli

Period 3: 03 juli - 10 juli

Period 4 : 11 juli - 18 juli 

Period 5: 29 juli - 05 augusti

Period 6: 07 augusti -14 augusti


För anmälan, klicka HÄRRIDLEKTIONER

Varje dag har varje grupp en lektion i dressyr, markarbete eller hoppning. Grupperna delas in efter ridkunskap.

 UTERITTER

Ett av ridpassen per dag är en uteritt i varierad terräng. Vi har möjlighet att bada med hästarna och att, om underlaget tillåter, hoppa mindre terränghinder.

SÄKERHET

Vi är väldigt noga med elevernas säkerhet i all ridning och hästhantering. Hjälm ska alltid bäras bland hästar och säkerhetsväst vid all ridning utom dressyr om målsman skrivit under på detta. All hästhantering sker med hjälm, och i hagen är man alltid minst 3 personer. Vid skador som kräver läkarbesök måste målsman eller annan ansvarig kunna följa med eleven då vi i normalfallet inte har personal till detta. Vid akuta skador löser vi det såklart initialt tills målsman hinner inställa sig. Om en elev skadar sig så hen inte kan rida men ändå deltaga i viss övrig verksamhet försöker vi ordna med körning eller andra aktiviteter istället för ridning så man ändå kan vara kvar på lägret om man så önskar.

BAD

Vi har en egen badplats i sjön en kort promenad från lägerbyggnaden där vi svalkar oss varma dagar. Allt bad sker i ledares sällskap. Vi badar även med hästarna varje läger om vädret tillåter. 

 MÅLTIDER

All mat tillagas på plats av färska råvaror. Vi erbjuder husmanskost. För vegetarisk, glutenfri och laktosfri kost krävs föranmälan till en extra kostnad. Vegankost kan ej erbjudas och vi lagar inte heller mjölkfri kost. Behöver ditt barn detta eller har andra större allergier/kostvanor kan ni ta med egen mat som förvaras i kyl/frys under lägerveckan. Vi äter tillsammans i ridhusets stora, fräscha matsal. 

KIOSK

I kiosken kan man köpa godis, t-shirts och kepsar med vårt lägeremblem. Vi tar emot kontanter samt swish-betalning.  

MOBILFRIA NÄTTER

För att säkerställa att eleverna sover om nätterna samlas mobiltelefoner in vid läggdags och delas ut igen vid frukost. Från detta görs inga undantag så behöver eleven något att lyssna på för att somna rekommenderas att man tar med t.ex. mp3-spelare.

ALKOHOL / NIKOTIN

Taffsnäs är en alkohol-, och nikotinfri anläggning och vi tolererar inga avvikelser från detta. Elever som ertappas med alkohol eller nikotin skickas hem med omedelbar verkan. Energidrycker får inte heller medtas till lägret.

VILODAG

En av dagarna är det lugnare aktiviteter för både elever och hästar. Hästarna står dock ändå i centrum och det kan vara körning, voltige, working equitation eller annan ridaktivitet. Utöver detta brukar ledarna t.ex. anordna rykttävling och ha teori.

GEMENSKAP

När vi inte umgås med hästarna anordnar ledarna olika lekar och aktiviteter för att bygga sammanhållning mellan eleverna. Vi är noga med att se till att alla har någon att vara med och mobbning är under inga former tillåten. 

POJKAR PÅ LÄGRET

Det är kul att se ett ökande hästkillar och välkomnar dem till oss. Killar som åker själva kan komma att placeras i eget rum om vi inte har fler killar samma läger. Det kan vara bra att förbereda sig på så att man klarar att sova ensam. Rummen ligger i samma byggnad. 

FOTOGRAFERING

Under lägret kommer en fotograf ut och tar bilder på samtliga elever med deras hästar samt på grupperna. Bilderna kan köpas på avslutningsdagen i format motsvarande skolfoton.

AVSLUTNING

Avslutningsdagen har eleverna uppvisning för föräldrar och andra anhöriga. Kom i god tid och ta gärna med fikakorg. Eleverna bjuds på fika efter avslutningen, och planera er dag så ni avsätter tid för eleverna att säga hejdå i lugn och ro. 

KVARGLÖMDA KLÄDER

Gör packlistor för att minska risken att glömma kvar något. Kvarglömda kläder skickas ej utan kan hämtas på plats t.o.m. sista September samma år. Därefter lämnas de bort då vi inte kan lagra dem i längre tid. 


För ytterligare information, klicka HÄR så kommer ni till Taffsnäs sida på SRR.